Основи психогенетики (Афн)
(ОП (Афн))


«Психогенетика» є однією із провідних спеціальних психологічних наук загальнонаукового,міждисциплінарного знання, яка входить до основних, фундаментальних дисциплін спеціальності “Психологія”. Актуальність курсу обумовлена тим, що по-перше, знайомство з психогенетикою сприяєформуванню правильного відношення до різних індивідуальних варіантівповодження, з якими психолог зіштовхується в практиці. По-друге,завдяки знанню основних закономірностей психогенетики, майбутній фахівець може краще уявити собі природний процес розвитку й роль різних форм індивідуального досвіду в становленні. Це дозволить йому більш професійно брати участь в організації процесів навчання й виховання. По-третє, без засвоєння основної методології психогенетики неможлива правильна інтерпретація фактичних даних, що висуває сучасна психогенетика. Психолог зобов'язаний на високому професійному рівні володіти матеріалом, щоб вірно інтерпретувати наукові факти.

Метою курсу є опанування студентами системи знань щодо методології і фактології сучасної психогенетики (генетики поведінки людини), що сприяє формуванню адекватного світогляду по відношенню до спадкових і средових причин міжіндивідуальних розрізнень.

Завданнями курсу є розкриття основних понять та категорій наукової дисципліни; формування у студентів наукового розуміння нерозривної участі спадковості і середових факторів в формуванні (розвитку) індивіда; аналіз основних шкіл сучасної психогінетики; визначення основних методів, рівня впливу на мінливість психологічних ознак фенотипу і середовища, з’ясувати генотипово-середовищні співвідношення у індивідуальному розвитку(онтогенез).

Напрям навчання -

Рекомендований семестр навчання -

Кафедра практичної психології (КПП)